Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /var/www/zuglobuvo/data/www/zugloi-buvohely.hu/index.php on line 27
Afrodiziákumok - tények és tévhitek
Afrodiziákumok

Afrodiziákumok

Férfiak és nők az idők kezdete óta keresik az afrodiziákumokat, olyan szereket, amelyek felkeltik vagy fokozzák a szexuális vágyat. Már az ókorban és középkorban is léteztek hiedelmek afrodiziákumokról, például a mentáról, fahéjról, bazsalikomról. Állítólag II. Montezuma azték uralkodó annyira hitt a csokoládé erejében, hogy minden együttlét előtt 50 csésze csokoládét ivott.

És bár az FDA kimondta, hogy tilos bármilyen élelmiszerről vagy gyógynövényről azt állítani, hogy afrodiziákum, az emberek továbbra is szeretnék hinni, hogy megtalálták a szerelem tökéletes katalizátorát. De nem csak ételeknek tulajdonítanak libidófokozó hatást. Gyakran felkap a közhiedelem egy drága, ritka és nehezen beszerezhető dolgot, amiről azt állítják, hogy potencianövelő. Ilyen például a mérgező kőrisbogár, őrölt rinocéroszszarv és ritka növények kivonata.

Természetesen ezeknek a hatásmechanizmusa nincs igazolva. Libidófokozó hatás egyébként is csak mellékhatásként jelenhet meg egy-egy növénynél, melyek nagy dózisban fogyasztva valószínűleg mérgezést okoznának, hiszen ilyen funkciók a növényeknél azért alakultak ki, hogy védekezzenek a növényevő állatok ellen. Bizonyos ételek valóban segíthetnek azoknak, akinek probléma van a vérkeringésével, ezek ugyanis ellazítják a vénák falát és fokozzák a vérkeringést a nemi szervekben. Ezek hatása a potencianövelő gyógyszerek hatásmechanizmusához hasonlítanak, ezért akik egészségesek, jó a keringésük valószínűleg nem tapasztalnak semmilyen különösebb hatást a szexuális életükben.

Azonban a köznyelvben az afordiziákumokra nem mint potencianövelőkre gondolunk, hanem a vágy fokozását segítő élelmiszerekre. De a tudomány mindezidáig nem tudta igazolni, hogy bármelyik étel hatással lenne a libidóra. Egyetlen kivételtől eltekintve: ez az alkohol.

Viszont hiába növeli a vágyat, a szexuális teljesítményt viszont határozottan rontja egy mennyiség felett. Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy van, akinél az elfogyasztott étel kiváltja a vágyfokozó hatást? A szexológus szerint egyszerű a válasz: “Mert hisz benne.” A vágy nagyon sokösszetevős érzet. Fizikai, kémiai és külső tényezők is szükségeltetnek hozzá.

Afrodiziákum ételek

Ha elhisszük egy ételről, hogy növeli a vágyat, bekapcsol a placebó-hatás, és valóban úgy érezzük, hogy a libidónk az egekbe repült.

Az afrodiziákumnak tartott élelmiszerek

egyik kategóriája a nemi szervekre emlékeztető ételek. A tojás és a kaviár, valamint a spárga és a zeller. A kagylónak és az osztrigának alakjuk és állaguk miatt tulajdonítanak vágyfokozó tulajdonságot. Az osztriga valójában sok cinket tartalmaz – egy olyan tápanyag, amely javítva az egyén általános egészségi állapotát és ezzel növelheti a nemi vágyat. A fűszeres ételeket is régóta szexuális stimulánsoknak tekintik. Ennek az állításnak van némi tudományos igazsága abban, hogy az erősen fűszerezett ételek gyakran kapszaicint, a cayenne bors hatóanyagát tartalmazzák. A kapszaicin fogyasztása olyan fiziológiai reakciót válthat ki – megnövekedett pulzusszám és anyagcsere, néha még izzadás is –, amely nagyon hasonlít a szex során tapasztalt fizikai reakciókhoz. Gyógynövények A szerelemhez nagyon gyakran társuló gyógynövény a ginzeng. Egyesek szerint a ginzeng afrodiziákum, mert valójában úgy néz ki, mint az emberi test. (A ginseng szó azt jelenti, hogy „férfi gyökér”.) Tanulmányok szexuális reakciókról számoltak be olyan állatoknál, amelyek ginzenget kaptak, de a mai napig nincs bizonyíték arra, hogy a ginzengnek bármilyen hatása lenne az emberre. A Yohimbe egy Afrikában és Indiában található gyógynövény, amelyről évszázadok óta azt gondolták, hogy afrodiziákum tulajdonságokkal rendelkezik. Úgy fejti ki hatását, hogy stimulálja a gerinc idegközpontjait, ezáltal javítja az erekció képességét a szexuális izgalom fokozása nélkül. Manapság egyesek gyógynövényes Viagrának hívják. Sajnos ennek a gyógynövénynek vannak mellékhatásai, amelyek közé tartozik a szorongás, gyengeség, túlzott stimuláció, bénulás és hallucinációk. Spanyol légy (kőrisbogár) Az afrodiziákumokról szóló vita nem lenne teljes a spanyol légy említése nélkül, amely a szerelmi drogok közül a legveszélyesebb. A spanyol légy fogyasztása után jelentkezett szexuális izgalom a húgycső traktus irritálásából ered, ami véráramlást okoz a nemi szervek területén. A spanyollégy olyan méreg, amely megégeti a szájüreget és a nyelőcsövet, és húgyúti fertőzéseket okoz, később a húgycső hegesedését váltja ki és ritkán halált is okozhat.

Egyéb felkapott afrodiziákumok

Orrszarvú szarv Szarvas agancs Csokoládé Szarvasgomba Szegfűszeg Szantálfa Éger kéreg Pacsuli De ha nem léteznek afrodiziákumok, akkor honnan erednek ezek a bizsergető érzések az étkezés során? A választ erre a neurotranszmitterek és hormonok adják meg. Bizonyos élelmiszerek jeleket küldenek az agynak ezeknek az előállításához. Dopamin A dopamin egy neurotranszmitter, amely a figyelemhez, a motivációhoz és az élvezethez kapcsolódik. A jutalmazási rendszer úgy működik, hogy ha valami jól esik, akkor folytatni kell a cselekvést, hogy tovább élje az érzést. Élelmiszerforrások: hal, sovány marha- és bárányhús, pulyka, csirke, rákfélék, zsírszegény sajtok, tofu, magvak (tök, lenmag), diófélék (földimogyoró, pisztácia) , tojás, babfélék, teljes kiőrlésű gabonák. Tesztoszteron Hormon, amely befolyásolja a férfiak szexuális vágyát és a spermatermelést. A dopamin közvetlenül kapcsolódik a tesztoszteronhoz, mert gátolja a prolaktint, azt a hormont, amely gátolja a tesztoszterontermelést. Az alacsony cinket és D-vitamint tartalmazó élelmiszerek tesztoszteronhiányhoz vezettek. Ha hosszan tartó tesztoszteronhiány lép fel, akkor nemcsak a szexuális vágy, hanem erekciós zavar is kialakulhat. Noradrenalin Serkenti az adrenalin termelését, ami fokozott éberséget eredményez egy tárgy hatására. Az egyes ételek kellemes illata, íze és látványa is kiválthatja. A dopaminhoz hasonlóan elegendő tirozintartalmú étrend szükséges a noradrenalin válasz kiváltásához.

Fenetilamin

A fenetilamin kialakulása a szédülés érzésével jár együtt. Növeli a dopamin és a noradrenalin szintjét, tovább fokozva azok hatását. Élelmiszerforrások: étcsokoládé, fermentált sajtok, tofu, diófélék (mandula, földimogyoró), tojás, sovány sertéshús.

afrodiziákum osztiga

Ez is érdekelhet:

Mentsd el!
Később még jól jöhet